Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2014


Λιγότερη ρύπανση, λιγότερα νεογέννητα με χαμηλό σωματικό βάρος

Σημαντικό ποσοστό των γεννήσεων βρεφών με πολύ χαμηλό σωματικό βάρος θα μπορούσε να αποφευχθεί στην Ευρώπη, εάν μειωνόταν η ατμοσφαιρική ρύπανση, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Τα ευρήματά της, που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «The Lancet Respiratory Medicine», υποδηλώνουν ότι κάθε μείωση της συγκέντρωσης των μικροσκοπικών αιωρούμενων σωματιδίων (διαμέτρου 2,5 μικρονίων ή μικρότερης) κατά 10 μg/m3, θα μείωνε κατά 22% τον αριθμό των γεννήσεων λιποβαρών μωρών.
Τα μικροσκοπικά αιωρούμενα σωματίδια με διάμετρο 2,5 μικρόμετρα ή χαμηλότερη (σε συντομογραφία ΡΜ2,5) καταλήγουν στον ατμοσφαιρικό αέρα από διάφορες πηγές, όπως οι ρύποι των οχημάτων, και έχουν συσχετισθεί με νοσήματα της καρδιάς και των πνευμόνων, καρκίνο και πρόωρο θάνατο.
Ένα νεογέννητο θεωρείται λιποβαρές όταν ζυγίζει λιγότερο από 2,5 κιλά την 37ηεβδομάδα της κυήσεως.
Η γέννηση ενός μωρού με χαμηλό σωματικό βάρος σχετίζεται με μεγαλύτερο κίνδυνο θνησιμότητας και με χρόνια προβλήματα υγείας αργότερα στη ζωή.
«Το χαμηλό σωματικό βάρος κατά τη γέννηση σχετίζεται με τον συριγμό και το άσθμα κατά την παιδική ηλικία, καθώς και με μειωμένη πνευμονική λειτουργία στην ενήλικη ζωή», γράφουν η δρ Μαρί Πέντερσεν και οι συνεργάτες της, από το Κέντρο Έρευνας Περιβαλλοντικής Επιδημιολογίας στη Βαρκελώνη.
Και προσθέτουν ότι «η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση αποτελεί έναν σημαντικό, δυνάμενο να ελεγχθεί παράγοντα κινδύνου για γέννηση λιποβαρών βρεφών».
Οι ερευνητές πραγματοποίησαν τη μελέτη τους, την οποία περιγράφουν ως μία από τις μεγαλύτερες του είδους, συλλέγοντας από 12 ευρωπαϊκές χώρες στοιχεία από περισσότερες από 74.000 γεννήσεις της περιόδου 1994-2011.
Όπως διαπίστωσαν, κάθε αύξηση της συγκέντρωσης των ΡΜ2,5 κατά 5 μg/m3 αυξάνει κατά 18% τον κίνδυνο γεννήσεως λιποβαρών βρεφών.
Σχολιάζοντας τα ευρήματα αυτά ο δρ Πάτρικ Ο’Μπράιεν, εκπρόσωπος του βρετανικού Βασιλικού Κολεγίου Μαιευτήτων-Γυναικολόγων (RCOG) δήλωσε ότι παρέχουν νέες ενδείξεις για τις δυνητικές συνέπειες της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην υγεία.
Έως ότου, όμως, μειωθεί - κάτι που προϋποθέτει πρωτοβουλίες σε εθνικό κυβερνητικό επίπεδο - καλό είναι οι έγκυοι να έχουν το νου τους παράγοντες που οι ίδιες μπορούν να ελέγξουν, όπως να μην καπνίζουν, να προσέχουν την αρτηριακή πίεσή τους και να αποφεύγουν το αλκοόλ.
«Όλοι αυτοί οι παράγοντες συμβάλλουν στην απόκτηση βρέφους με χαμηλό σωματικό βάρος γέννησης - και ίσως περισσότερο απ’ ό,τι η ρύπανση», τόνισε.

Πηγή : Web Only




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου